De Vloeivelden

Vloeivelden De Krim

In de gemeente Hardenberg ligt ten zuidoosten van De Krim een bijzonder interessant vogelgebied: de Vloeivelden De Krim. Het gebied is van oorsprong een spoelwaterbassin van Aardappelmeelfabriek AVEBE. Nadat de fabriek in 1990 stopte werd het gebied steeds aantrekkelijker voor steeds meer vogelsoorten, waaronder diverse zeldzame bedreigde soorten als de geoorde fuut, visdief, zwartkopmeeuw, zomertaling, ransuil, kerkuil en blauwborst. Wanneer in de winter duizenden taiga- en toendrarietganzen hier in de avondschemer neerstrijken, is dat een fenomenaal gezicht.

Landschap en cultuurhistorie

De Vloeivelden De Krim waren eigendom van aardappelmeelfabriek AVEBE. Tot 1990 gebruikte deze ze als spoelwaterbassins bij de productie van aardappelzetmeel. Nu is het 65 hectare grote gebied een paradijs voor vogels én vogelliefhebbers.

De provincie Overijssel heeft dit opmerkelijke vogelgebied aangekocht en in juni 2004 in beheer en eigendom overgedragen aan Staatsbosbeheer. Nederland heeft slechts vier van dergelijke
vloeivelden, waarvan De Krim de grootste is.

Flora

Doordat de Vloeivelden De Krim tot voor kort gebruikt werden als industriegebied, is het gebied nog erg voedselrijk. Daardoor overheersen nu nog de stikstofminnende pionierssoorten, zoals distel, paardebloem, zuring en weegbree. Een aantal leuke waterplanten die hier bloeien zijn: moeras vergeetmijnietje, moerasandoorn, gele lis, veenwortel en grote lisdodde. Een mooie en bij vlinders geliefde plant is het koninginnekruid. En… wie weet wat de toekomst nog brengt aan interessante flora en fauna!

Fauna

De Vloeivelden De Krim zijn bekend om hun vogelrijkdom. Vrijwilligers hebben er 46 soorten broedvogels geteld, waaronder diverse zeldzame en bedreigde soorten zoals geoorde fuut, visdief, zwartkopmeeuw, zomertaling, ransuil, kerkuil en blauwborst. Daarnaast blijken maar liefst 87 soorten De Vloeivelden te gebruiken als foerageeren rustgebied. De volgende vogels kun je hier aantreffen: kievit, grutto, tureluur, wulp, kleine zwaan, wilde zwaan, taigarietgans, toendrarietgans, wintertaling, groenpoot ruiter, watersnip, rosse stekelstaart, witgatje, kemphaan, kluut, wulp, goudplevier en waterral. Interessante roofvogels zijn verder: blauwe kiekendief, bruine kiekendief en visarend.

Recreatie

De Vloeivelden zijn toegankelijk via de vele wandelpaden en vanuit de uitkijktoren is vrijwel het hele gebied te zien. Met de fietsroute Collendoornroute komt je langs de zuidwestrand van De Vloeivelden De Krim. In de winter kun je genieten van de vele honderden zwanen en ganzen die hier vroeg in de ochtend of in de avondschemering komen overvliegen.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...